Gastlessen basisscholen

Infratechniek; wat is dat?

In samenwerking met 'Bouwen aan de Bouw' en daarbij het project 'de bouw iets voor jou' worden gastlessen op basisscholen georganiseerd. Het doel; kinderen bekend maken met de sector. De 2 partners, Bouwen aan de Bouw en De ViaWijzer hebben de samenwerking gekozen omdat deze 2 organisaties samen de gewenste kennis van de Bouw en Infra in huis hebben. Bouwen aan de Bouw organiseert Bouw gastlessen en De ViaWijzer heeft de focus op Infra.

Waarom doen we dit? Omdat we graag de instroom op de technische opleidingen op peil houden. De techniek heeft nog vaak de stempel van zwaar, vies en slecht betaald. Terwijl dit tegenwoordig juist vaak het tegenovergestelde is. Het is vaak specialistisch werk waar vakmanschap voor nodig is. En een werkgever heeft daar veelal een zeer net salaris voor over. In de meeste gevallen meer dan in andere sectoren.
Daarnaast vindt onze overheid het erg belangrijk dat techniek onder de aandacht wordt gebracht, ook op basisscholen. Het valt op dat de vraag van basisscholen naar gastdocenten techniek veel groter is dan het aanbod. Daarom blijven we op zoek naar enthousiastelingen. Aanmelden kan altijd!

Hoe ziet een gastles eruit? In overleg met de basisschool wordt een datum gekozen en een bepaald tijdsbestek afgesproken. Vaak is dit 1,5 uur. De gastlessen worden voornamelijk gegeven aan kinderen van groep 7 & 8. Het is belangrijk dat er veel afwisseling is, interactie ontstaat en dat er ook een activiteit is. Binnen blijven kan, maar wij merken dat een leuke activiteit buiten heel erg welkom is.
De opbouw van de gastles kan als volgt:
* Power Point presentatie (tussendoor veel interactie)
* Korte filmpjes (successen en falen bij het bouwen)
* Een kostprijs bereken van een stukje straat werk of een plattegrond uitvogelen (binnen)
* Bridgebuilder, bruggen bouwen en ontwerpen (programma op de pc)
* Schatzoeken met GPS apparatuur (buiten met MBO Infra leerlingen)

Natuurlijk is het aan elke gastdocent voor zich om er een eigen draai aan te geven. Zo wordt een gastles ook weleens gecombineerd met een bedrijfsbezoek. Op die manier krijgen kinderen een nog breder beeld van de toekomstige praktijk.

Neemt gerust contact met ons op! Bijvoorbeeld om een gastles te krijgen of om als gastdocent aan de slag te gaan.